Selasa, 25 09 2018  
Otonomi / Zulmansyah dan Rombongan Kunjungi Kumpulan Media Kerangkraf
Muhibah PWI Riau Hari Kedua
Zulmansyah dan Rombongan Kunjungi Kumpulan Media Kerangkraf

Otonomi - - Rabu, 11/10/2017 - 16:27:09 WIB

SELANGOR, situsriau.com- Hari kedua Muhibah Jurnalistik PWI Riau ke Malaysia, pengurus PWI Riau melakuan kunjungan silaturahmi ke Kumpulan Media Karangkraf di Selangor, Malaysia, Rabu (11/10/2017).

Rombongan pengurus PWI Riau dipimpin langsung oleh Ketua PWI Riau H Zulmansyah Sekedang disambut dan diterima oleh Public Relation Kumpulan Media Karangkraf Hashim Anang dan Penasehat Executif  Editorial  Sinar Harian Datuk Jalil Ali.

Mengawali pertemuan, Public Relation Kumpulan Media Karangkraf Hashim Anang memaparkan sejarah berdirinya Kumpulan Media Karangkraf.

Dikatakannya,  Kumpulan Media Karangkraf adalah sebuah syarikat penerbitan, percetakan, dan pengedaran majalah, buku dan bahan bercetak di Asia Tenggara. Hingga saat ini, kumpulan syarikat ini terdiri dari penerbit majalah bahasa Melayu yang terbesar di Malaysia. Kedudukannya sebagai penerbit utama diperkukuh lagi pada 2006 dengan pelancaran Sinar Harian bahasa Melayu yang merupakan satu-satunya akhbar pelbagai edisi yang mengkhususkan wilayah di Semenanjung Malaysia.

"Kumpulan Media Karangkraf ini dimulakan bersama-sama oleh Hussamuddin bin Hj Yaacub dan Mohd Nasir bin Hj Hamzah pada 1978 di sebuah kedai yang kecil, majalah sulungnya Mingguan Kanak-Kanak, disusuli oleh akbar-akbar tabloid mingguan seperti Bacaria, Watan, Media Hiburan dan kemudiannya Seri Dewi dan Keluarga, Remaja, dan Nona," ulasnya.

Selain itu, Kumpulan Media Karangkraf memiliki program beasiswa yaknubsebuah dana pendidikan yang diwujudkan oleh KUMPULAN MEDIA KARANGKRAF untuk membantu para pelajar lepasan SPM, STPM dan DIPLOMA yang berhasrat untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Asasi, Diploma dan Ijazah.

 Beasiswa ini merupakan dana pendidikan kepada kaki tangan, anak kaki tangan dan para pembaca Karangkraf yang layak sebagai satu kemudahan kepada mereka. 

"Beasiswa ini bertujuan untuk membantu pelajar yang kurang berkemampuan dalam melanjutkan pengajian ke universiti swasta (IPTS), memberi peluang kedua kepada pelajar cemerlang yang tidak mendapat tempat di IPTA serta mengurangkan pergantungan kepada pinjaman pendidikan," jelas Hashim.

Usai mendengarkan pemaparan Hashim Anang, rombongan pengurus diajak melihat mesin cetak dan proses cetak di ruang Departement Digital. Di tempat ini, Hashim Anang menjelaskan satu persatu keunggulan dari mesin cetak hingga produk kertas yang digunakan untuk penerbitan. Disamping itu, rombongan diajak melihat proses menjahit atau menjilid buku dan binding majalah.

Setelah puas berkeliling melihat mesin cetak, proses cetak dan pembuatan al quran, majalah dan brosur, rombongan diajak melihat redaksi Sinar Harian dan online Nona.

Diakhir pertemuan, Ketua PWI Riau H Zulmansyah Sekedang menyampaikan ucapan terima kasih karena telah diterima dan disambut dengan penuh keakraban. Dengan kedatangan rombongan pengurus PWI ke Kumpulan Nedia Karangkraf ini akan dapat menambah wawasan dan pengetahuan baru.

"Sebenarnya kami datang sewaktu acara hari wartawan Malaysia. Namun karena sesuatu hal kunjungan ditunda dan baru saat ini bisa diselenggarakan," tutur Zulmansyah. (*)

Kami menerima tulisan mengenai informasi yang bernilai berita
Silahkan SMS ke 0852-720-49-275 atau PIN BBM: 5513A781
atau Email: situsriau.redaksi@gmail.com
Lengkapi data diri secara lengkap.
----- Akses kami via mobile m.situsriau.com -----

 
Redaksi | Email | Galeri Foto | Pedoman Media Siber
Copyright 2012-2017 PT. SITUS RIAU INTIMEDIA, All Rights Reserved